Saturday, February 28, 2009

MITEK

Ini pun adalah salah satu aktiviti kolej yang wajib dihadiri.

Hari pertama-
jumaat malam sabtu lepas aku gan kawan-kawan pergi turun ke dataran sri bendahara untuk same2 meriahkan majlis perasmian.malam tu memang sangat ramai orang.pening aku tengok.niat dihati nak tengok persembahan malam tu tapi tak dapat.sebab semua orang2 yg tingi da berada kt depan,so aku yg tak brape nk tinggi ni tak dapat la tengok.huhu..geram jer!! so disebabkan tak dapat nk tengok aku gan tin2 pun decide pergi berjalan-jalan melihat gerai2 yg ade.apelg mesti la beli makanan.hehe..lepas tu dapt la jugak tengok persembahan dari kolej zamrud,eh kolej aku tue! dan baiduri..after that kami pun pulang ke bilik..

Hari kedua -
malam ni hujan,agak lebat..tp nasib baek lepas tu berhenti.alhamdullilah..trase sangat lapa thats why g turun lagi.haha..pergin gan tin2 gn aida.patut ade jojo dan f&n tp si f&n tu lmbt pulak siap so kami pun pergi dulu.pergi tak lame pun sekejap jer sebab suar basah membuatkan masing2 rase tak selesa.so after that decide,kami pun balik ke bilik masing2.

the end-


malam tu ade marel wt persembahn tp sory la marel kami tak dapt nk tengok.huhu

aku gn tin2.sempat lg amik gmba kan?? ley pulak paki bju same wrne dua hri berturut2.haha..
kite xjnji pun kn...

Friday, February 27, 2009

Biro Tata Negara Kali kedua

semua serba putih..macm pelajr sekolah kan?? =)


tengah kebosanan so snap la picture =>

Hari Sabtu seawal jam 7.45 pagi da kena berkumpul dekat dewan sri temenggung tuk hadiri program wajib iaitu BIRO TATANEGARA( BTN ). rase malas giler nak pergi sebab tym part one aku gn dak2 kos da penah pergi lorh..kali ni kena pergi lagi buat kali kedua.hebat ar! program ni wajib so layan jer la....pakaian da la kena serba putih,memang skema.dak2 perempuan aku tengok cm jadi budak sekolah da.hehehehe.sorry semue..=)

Penceramah pertama die beri ceramah besh gak la.banyak buat lawak so tak la rase bosan sangat dan mengantok.pastu pukul 10 suku rehat sekejap.tym tu aku memg rse sgt lapar.nasib baik disediakan makanan.then lepas tu bersambung dengan penceramah kedua.kali ni agak bosan sebab die bercerite pasal sejarah melaka.da la serius jer memg membuatkan aku mengantok.budak2 depan aku da ramai kot yg tidur.huhu..sib baek ade orang teman aku maen msg so tak la rase bosan dan mengantok sangat.hehe..lebih kurang pukul satu program ni pun habis.berakhir la program biro tata negara nie..sekian...

A White Rose



Today someone gave me a white rose. it makes me shocked hoho..guess who?? i think i know but i'm not sure... it's ok la...just want to say
T.H.A.N.K Y.O.U

Ku dapat HaDiah lagi !!

nak bagi name patung ni ape ey??hurm..si chicky ku =)


tau x mksud perkataan yg belakang tu ape??dy tulis saranghae..=)

tibe-tibe tin2 a.k.a fatin nazira mengetuk pintu bilik ku.terkezut aku.huhu..tym tu tgh khusyuk menaip,haha..pastu tin2 masuk,die trus bg hadiah kt aku,terkejut lg kali kedua,huhu..nasib baik tak de penyakit jantung.hua3.aku pun heran nie sape pulak yg baek hati lagi bagi hadiah kt aku nie..tym tu aida ade so die cakap sape lg yg bagi..si tin2 la..hah??!! aku terkejut lg..ish3..knape dy bagi adiah kt aku ey..bile fikir bg hadiah sempena bufday aku ker??ish bufday aku sangt lambat lg..hehe..betul kate aida tin2 suke bgi orang hadiah tanpe sebab,kalau aku jadi gf tin2 mesti aku dapt banyak adiah kan??hohoho..ape-ape pun aku suke patung tu..wane hijau,comel bangat!!
THANK YOU SO MUCH TO FATIN NAZIRA A.K.A TIN-TIN, chayang la kt ko...(O_^)

p/s : tin jom kite couple.huh???!! adakah tin2 seorang lelaki?? OH TIDAK...kami B.U.K.A.N lesbian ok!!

Thursday, February 26, 2009

(O_^ ), (+_ * ), ( !_O ), ( +_O )

6 randoms things about me:

1) penakut bile disuruh bercakap dihadapan ramai orang.hurm...
2) mudah menangis bile tengok crite2 sedyh..huhu
3) bile aku marah or sakit hati aku suke senyap dari terus bercakap
4) bile bace sms aku kadang2 ley senyum sendiri,,=)
5) aku seorang yg mudah berase lapar..huh??!! tp makan xbnyk la sangat..
6)aku suka makan honey star !! lurve it so much !!

Suprise For Me !!

bunge ni ade 6 kuntum,slalu orang bg tige je kot.3 kuntum tu ade mkne disebalikye.tau ker??


Sejak-sejak ni aku asyik tengok orang jual bunge je..huhu..teringin sebenarye nk bunge tu..ade ker orang yg sudi bagi kt aku??huk3..

Lebih kurang da nak pukul satu pagi tym tu..tibe2 pintu bilik aku diketuk.tuk.tuk.tuk.roomate aku pun pergi la tengok sape yg datang da lewat2 pagi ni.bukan sebab aku malas nk bukak pintu yer tp tym tu kedudukan roomte aku lebih dekat gn pintu so die la yg bukak.tibe2 aku dengar name aku kena sebut..pastu pergi la tengok kt pintu..

pandang2 jer ade sorang akak nie tengah pegang bunge rose..SUPRISE!!!pastu akak tu terus ar pas bunge tu kat aku.aku pun blur kejap.??betul ke aku yg dapat bunge nie..? huhu.then aku tnye balik kt akak tu..pastu die cakap tuk name lala or ain. Lala tu name panggilan aku kt wing nie.huhu..kantoi..

aku pun terus trime dan belek2 bunge tu.mencri siape gerangan yg baek hati memberi bunge ros ini pada ku.wah.!! aku sangat terharu dan gembire nie..haha..akhirnye aku dapat bunge..aku rase mcm nk menjerit kegembiraan tp aku control la kan..excited yer...!!THANK YOU SO MUCH..pada kamu yg bagi suprise nie..i really appreciate that !! sayang kamu ketat-ketat lo!!! =)

Sudah-sudah la tue...

Mungkin bagi orang yang da bercouple perkataan gossip or scandel ni perlu la dielakkan.sebab hubungan yang cmnie boleh menjadikan hubungan yg serius tu menjadi sedikit terganggu.bukan sedikit la tapi banyak disebabkan kehadiran pihak ketiga.so kalau dah ade couple yg korang sayang, jangan mengade2 nak buat scandel.NO.NO.NO..

Sekarang cite pasal aku lak.dari sekolah rendah aku da mule dikenen2 kan gan sorang boy nie..aku pun tak paham..mybe sebb name ayah kitorng da nak dekat same kot..(ahmad radzi / ahmad zaki) sme ke tu??huhu.famous aku sekejap.haha.sampi cigu2 kt sekolah pun tahu.malu ar gak tp tym tu kan budak2 lg so aku layan je la.tp aku xpenah couple ey gan dak boy tu.suke tu ade la.hak3.hnye la gossip n scandel semate2-mate..hua3

Masuk sekolah menengah pun same..ade jer yang buat gosip.sane sini cite pasal aku.eh?korang da tak de keje lain ke selain dari sibuk pasal diri aku??hurm entahla,tak de jawapan pada soalan tu...sikit2 aku dengar.." fara,ade orang minat kau.."..fara.kau ade secret admirer"..fara,betul ke ko suke budak tu??"..fara,ade orang pandang2 ko dari tadi lg..adoi..semak betul la semue nie!! ayat yg biase aku dengar bile aku nk kua jumpe mmbe laki,dorang akn ckap.."wei ko kua gan faan (bukan nama sebenar) nnti dak yg tu mara ar..tibe2 aku fikir,ape hak dy nk mara??aku bukan mkwe dy pun so sukehati la aku nk kua gn sape2 kn..lagi yg sukar aku nk trime bile ade orang cakap aku kua date gn sorang mamat ni..padahal tym tu aku kt umh,tgh sedap tidur kot..ape la..nk wt cite pun jgnla wat cite klaka..haha

Tym da umo 20 nie..dekat u pun sme juge.. tolong ar berhenti buat crite.jangan la asik buat cite yang tak betul..aku sngt2 rimas!!dengan orang yang aku ANGGAP KAWAN boleh pulak timbul crite aku suke kt die..aku tak penah cakap aku suke...n ape yg korang dengar BUKAN DARI MULUT AKU so better jangan percaye..sebb orang yg cakap tu bukan aku.Aku tak nak disebabkan cite yg salah ni ade pihak yg akan terase di dalam hatinya…


MORAL OF THE STORY :

1)jangan suke cakap perkare yg tak betul,kerna nnti boleh menimbulkan salah faham.

2) jangan suke buat gosip

3) jangan suke buat scandel,kalau single tak pe.hoho (+_0)

Saturday, February 21, 2009

Banyak betul asgment nieh !!

fenin la....terlampau banyak asgmnet yg perlu dibuat..huhu..ade tak sape2 nak tolong buat kan?? nnti aku belanje makan ais kacang.haha..dengan test dan kuiz lagi..bace pun tak lagi..seharian ni wat movie maker jer.entah hape2 la yg aku buat.huhu.tak pe...yg penting aku buat tugas aku..

antara asgmnet yg ade :

1) micromedia
2) movie maker
3) rekod management imd 254 (partner)
4) imd 235 ( group )
5) kuiz imd204
6) test imd204
7) imd251 ( devices of networking )
8) imd251 ( 3 article )

banyak tak wei ??

p/s : fara..aja2 fighting !! tibe2 aku rindu kt mak aku,ni yg rase nak balik umah ni.=(

Fatin nazira...

ape sebenarye yg kamu suruh saya buat ek??
tagged untuk ape tu??
tak brape nk faham lorh...

Sunday, February 15, 2009

FAMILY DAY INFORMATION MANAGEMENT SOCIETY

Pada 14 dan 15 febuari fakulti diim mengadakan hari family day. banyak acara dan aktiviti yg dijalankan.Antaranya permainan bola jaring,futsal,bola tampar,terompah gergasi dan tarik tali. lecture pun turun padang sekali main gan student.hebat ar! setiap part telah dibahagikan mengikut team masing2.team aku dapat warna merah.wow!! merah menyala.layan jer!! aku ade la gak main bola jaring tp aku main sekejap jer.haha. ape2 pun team part 4 juare keseluruhan untuk smue acara.part 4 the best!!


suka sgt gmba nie,sebb kami nmpk cgt comel pakai bju merah lol.!! siap de reben kt ats pale tue.hehe

kami team merah,merah membara !! (^_O)

smile !!

antara acara yg ade...

kami yg suka bergamba =)

Trip ke Sagil

Hari jumaat lepas aku gan wingmate pergi berpoya-poya kt air terjun kt sagil tue..nie first tym aku pergi situ.kesian kan??da part4 bru mrase pergi sagil.hoho.tak pe-tak pe sekurangnye aku dapt gak pergi.kitaorg pergi tak ramai sgt ar,9 org jer.yang lain bile diajak busy kate yer.xpelah nak buat cmne...gerak pergi dlam pukul 11.30 am.Balik pulak dalam kol 4 lebih.betapa lame la kitaorg mndi kn??hahaha.kulit aku pun da mule gelap ni.huhu.mule-mule aku malas gak nak ikut tapi setelah dipujuk rayu oleh izati dan wingmate yg lain aku pun setuju.walaupun agak penat mendaki nak cari port yg sesuai tp akhirye memang besh ar.kitaorang dapat mndi sepuas2 yer.hehe (^_0)


ni tym da blek.haha..msg2 muke pent.dn aku rse kulit da makin gelp da nie.huhu.tym ni tin2 tgh drive.so gmba dy xde..

cntik kn tempat ni....=)

mndi tym!! hoho

ni bru sampi..sempat gak amik gmba.haha


Wednesday, February 11, 2009

Jia, Hepy Bufday !!!



Tahun ni genap umur jiha 14 tahun..11 Febuari 1995..kebetulan same lak bufday gan wingmate aku tu,ape2 pun hepy bufday to azreen jge..aku nak ucap selamat hari lahir buat adik ku yang tersayang!!! sweet 14...blaja rajin-rajin..dengar cakap mak kt umah tu,jgn asik merayap jer taw.smoge ko gembire slalu.walaupun kite slalu gado along tetap sayang ko jia..coz you are only my sister..hepy bufday jia...may all your wish come true =)

Tuesday, February 10, 2009

Assignments ohh Assignments...

last week dapat lg satu asgment da.. imd204 en razak punye subjek.individual asgment nie..
tajuk yer discuss any five criteria in selecting integrated online library system..ape la yang aku nk wat untuk asgment nie ey...terang punye terang aku da wat separuh..tp aku tak tahu la ape yang aku buat tu betul ke tak.huhu..lg separuh aku tak de idea nak terang ape lg..tolong!!sape ley bagi idea.huhu

Hari ni pergi kelas puan azura untuk subjek record management dapat lagi satu asgment.aduyai..da mule stat banyak asgment nie.ish3...tajuk ye belum plih lg ar..awal lg kn??eceh!! asgment ni boleh wat sorang-sorang or berpartner.tp rase yer better wt bersame partner kan...muafakat membawa berkat.muahaha..=)

geram !! tak dapat download lagu

aarghhh...apesal line tenet malam ni agak sengal ek..lembap betul..asik terdisconnect jer.marah betul la aku!!! wahai pihak celcom...tahula aku tak bayar bil untuk bulan ni lg tapi jangan la selalu buat cmni..line asik tak clear je.huh!??! bayar mahal-mahal tp services tak bagus.aku marah3x!!
aku nak download lagu pun xboleh.ish....da ramai sangat ke dak uitm yg pakai celcom broadband sampi line begitu lembp ha??? (*_^)

Monday, February 09, 2009

Women are complex creatures....


If you kiss her, you are not a gentleman
If you don’t, you are not a man
If you praise her, she thinks you are lying
If you don’t, you are good for nothing
If you agree to all her likes, you are a wimp
If you don’t, you are not understanding
If you visit her often,she thinks it is boring
If you don’t , she accuses you of double-crossing
If you are well dressed, she says you are a playboy
If you don’t , you are a dull boy
If you are jealous, she says it’s bad
If you don’t, she thinks you do not love her
If you attempt a romance, she says you didn’t respect her
If you don’t, she thinks you do not like her
If you are a minute late, she complains it’s hard to wait
If she is late, she says that’s a girl’s way
If you visit another man, you’re not putting in “quality time”
If she is visited by another woman, “Oh it’s natural, we are girls”
If you kiss her once in a while, she professes you are cold
If you kiss her often, she yells that you are taking advantage
If you stare at another woman, she accuses you of flirting
If she is stared by other men, she says that they a just admiring
If you talk, she wants you to listen
If you listen, she wants you to talk

In short:
So simple, yet so complex
So weak, yet so powerful
So confusing, yet so desirable
So damning, yet so wonderful WOMEN!

MEMBINA BLOG MENGGUNAKAN BLOGSPOT

Jika anda seorang yang baru berjinak-jinak dengan dunia blogging, di sini saya akan menerangkan secara ringkas bagaimana untuk membina sebuah blog menggunakan perkhidmatan blogger.com. Bukan bererti saya adalah ahli dalam masalah Blog, tetapi saya hanya ingin berkongsi ilmu pengetahuan yang saya miliki meskipun hanya sedikit. Semoga yang sedikit ini bermanfaat.

Pertama sekali untuk membuat blog anda harus mengunjungi alamat berikut ini :

https://www.blogger.com/start


Langkah 1: Pergi ke laman Blogger. Klik butang 'create your blog now'


Langkah 2: Lengkapkan maklumat diri :

Setelah selesai, klik 'continue'

Langkah 3:

Blog Title' iaitu tajuk blog anda, contohnya: Panduan Membina Blog merupakan tajuk blog ini.

Seterusnya anda hendaklah memilih template / rekaan blog yang disediakan, kemudiannya klik 'continue'


Maka dengan ini, anda telah berjaya mengikuti langkah-langkah membina blog dan juga berjaya membina blog anda sendiri

Sekarang anda sudah punya blog dan siap untuk menulis/posting….selamat mencuba !!

nice word women use !!

1. Fine: This is the word women use to end an argument when they are right and you need to shut up.

2. Five Minutes: If she is getting dressed, this means a half an hour. Five minutes is only five minutes if you have just been given five more minutes to watch the game before helping around the house.

3. Nothing: This is the calm before the storm. This means something, and you should be on your toes. Arguments that begin with nothing usually end in fine.

4. Go Ahead: This is a dare, not permission. Don't Do It!

5. Loud Sigh: This is actually a word, but is a non-verbal statement often misunderstood by men. A loud sigh means she thinks you are an idiot and wonders why she is wasting her time standing here and arguing with you about nothing. (Refer back to #3 for the meaning of nothing.)

6. That's Okay: This is one of the most dangerous statements a woman can make to a man. That's okay means she wants to think long and hard before deciding how and when you will pay for your mistake.

7. Thanks: A woman is thanking you, do not question, or Faint. Just say you're welcome.

8. Whatever: Is a women way of saying F@!K YOU!

9. Don't worry about it, I got it: Another dangerous statement, meaning this is something that a woman has told a man to do several times, but is now doing it herself. This will later result in a man asking What is wrong? For the woman is response refer to #3.

p/s : yg no 8 tu senrye aku xbrape nk setuju lorh.huhu

Sunday, February 08, 2009

20 perkara yg membuatkn wanita membenci lelaki


1. MENINGGIKAN SUARA
Tahulah mereka dikurniakan suara yang ‘macho’ tapi kalau nak meninggikan suara sekadar menunjukkan ego, tak eloklah. Ini antara kelemahan lelaki kerana mereka mudah meninggikan suara walaupun pasangannya tidak bersalah.

2. MAIN KAYU TIGA
Bab main kayu tiga ni masalah paling besar. Walaupun dah ada kekasih, mereka sukar untuk setia. Apatah lagi kalau digoda, terus disambar tanpa mempedulikan perasaan kekasihnya.

3. SUKA ‘CUCI MATA’
Kebanyakan lelaki sukar mengawal mata (mata keranjang). Pantang jumpa perempuan cantik dan seksi mulalah mata tu macam nak terkeluar. Walaupun sedang bersama kekasih, si dia tidak akan peduli. Bagi mereka tidak salah kalau sekadar mencuci mata tetapi hati kekasih kenalah jaga juga cik abang!

4. MENGONGKONG
Itu tak boleh, ini tak boleh, sikit-sikit nak kontrol. Segala gerak-geri kekasih dikawal, sampaikan nak berpakaian pun harus ditentukan. Kalau nak keluar ke kedai pun kena repot dulu, kalau tidak mulalah tercetusnya pertengkaran kerana hal sekecil itu. Tetapi, mereka akan melenting pula sekiranya aktiviti-aktiviti mereka disoal siasat oleh kekasih mereka… Macammana tu?

5. EGO
Ini merupakan masalah paling ketara dan merimaskan kaum wanita. Keegoan dan lelaki memang tak dapat dipisahkan. Tetapi ada kalanya lelaki menjadikan keegoan sebagai alasan untuk mereka bertindak tanpa mempedulikan perasaan si gadis. Keegoan membuatkan lelaki mempunyai kuasa veto dalam kehidupan mereka termasuklah memimpin kaum wanita. Tidak salah mempamerkan ego tetapi biarlah kena pada tempatnya.

6. MENIPU
Masalah yang ketara apabila lelaki suka menipu ataupun memberikan alasan yang tak munasabah. Sanggup memungkiri janji dan memberikan alasan yang mereka mempunyai masalah yang tak dapat dielakkan padahal sebenarnya mereka enggan melaksanakan janji mereka sendiri. Ada juga yang sudah berpunya tetapi mengaku solo. Berterus-teranglah wahai kaum lelaki kerana kaum wanita lebih menghormati mereka yang memiliki sifat berterus-terang ini. Sifat menipu dan suka berdolak-dalih ini lama kelamaan akan membuatkan semua gadis akan menjauhi anda.

7. PERASAN
Aduhaiii… lelaki ini cepat perasan terutamanya jika mereka ini berkerjaya baik, berpenampilan menarik dan mempunyai wajah yang hensem. Boleh tu mengaku merekalah yang menjadi lelaki idaman para wanita. Tapi, mungkin pada pandangan seorang wanita mereka ini sederhana sahaja tapi mereka ini yang suka perasan lebih. Bukan semua wanita memandang pada paras rupa, kalau dah terlebih-lebih perasan tuu… Ada wanita yang lebih suka mengutuk dari memuji…

8. MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI
Susah juga kalau dapat yang mementingkan diri sendiri ni. Lelaki selalunya tidak mahu mengalah dan ingin menegakkan pendapat sendiri tanpa mempedulikan luahan pasangannya. Mereka juga suka mendahulukan kemahuan mereka dan jarang hendak mementingkan perasaan kekasih… Egolah katakan! Tidak semestinya pendapat kaum wanita ni tak boleh diguna pakai.

9. KURANG MEMBERIKAN PERHATIAN
Lelaki kadangkala suka bertindak sambil lewa dan kurang memberikan perhatian tidak kira dalam apa jua urusan. Tetapi kalau urusan yang berkaitan dengan dirinya sendiri, pantas pula melaksanakannya. Jika berkaitan teman wanita, alamatnya… mereka kurang mengambil perhatian. Mengapa ya? Kaum wanita sebenarnya bukan minta diberikan perhatian 24 jam tetapi cukuplah sekadar pasangannya mengambil tahu akan dirinya kerana sifat semulajadi seseorang wanita itu yang ingin bermanja dan dimanjakan.

10. CEMBURU BUTA
Orang kata cemburu tandanya sayang, tapi kalau cemburu tak tentu pasal dan memanjang saja cemburu, tentu rasa tak selesa juga. Agaknya lelaki yang kuat cemburu ni takut kekasihnya terlepas ke tangan kumbang lain kot. Harus diingat, bukan semua perempuan suka kekasihnya kuat cemburu. Tapi, ada juga sesetengahnya suka apabila teman lelakinya cemburu kerana seolah-olah teman lelakinya amat menghargai dirinya. Jangan cemburu buta sudahlah, malas jugak nak layan kadang-kadang!

11. MATA DUITAN
Jangan tak tahu ada juga lelaki mata duitan atau pun gelarannya ‘lelaki spedo’. Mereka tak kisah nak kikis duit kekasih dengan 1001 macam alasan yang adakalanya tidak logik diterima dek akal fikiran. Kalau kisah perempuan mata duitan kita sudah biasa dengar, tapi kalau lelaki pula yang mata duitan… apa cerita ni?? Takkan masa-masa macam ni keegoan lelaki hilang pulak?!!

12. KOMITED TERHADAP KERJAYA
Susah kalau dapat teman lelaki yang terlalu komited dengan kerjaya. Mereka ni selalu sangat memberi banyak alasan kerja apabila diajak keluar. Kalau keluar bersama, selalu pula bercerita tentang kerja dan merungut sering dibebani kerja yang menimbun. Bukanlah tidak boleh lelaki mementingkan kerjaya tetapi pandai-pandailah membahagikan masa bersama teman wanita. Paling tidak pun, seminggu sekali luangkan masa menemaninya dan lupakan segala hal berkaitan kerja. Bukannya kaum wanita ni tidak memahami kalau teman lelakinya pandai membahagikan masa…

13. PANAS BARAN
Aduiii… masalah yang boleh menimbulkan fobia terhadap seseorang gadis apabila mendapat kekasih yang panas baran. Pantang silap sikit, mahu dihambur segala kemarahannya. Ada juga kesilapan bermula dari diri sendiri tetapi tetap menyalahkan orang lain. Setakat kena tengking boleh lagi diterima walaupun sebal satu badan tapi, bagaimana kalau siap sepak terajang? Kalau nak sepak terajang carilah mereka yang sepadan dan janganlah berlawan dengan kaum yang lemah bang! Di mana sifat bertanggungjawab dan kepimpinan yang ada? Cuba-cubalah kawal kerana setiap dari kita ada barannya, cuma kena pandai-pandai mengawallah. Kalau dah tak terkawal sangat, tak payah bercintalah cik abang oiii!!!

14. KAKI MEROKOK
Ini satu lagi sifat kaum lelaki yang melemaskan wanita. Asyik berasap sana sini, naik lemas dengan bau dan asap rokoknya. Dalam sehari adakalanya habis sekotak rokok. Kalau habiskan duit dengan makan benda berfaedah tak apa juga, ini tidak… asyik menyedut asap yang tidak menyehatkan. Kalau asap tu membawa kesan pada diri sendiri saja tak apa juga, ini tidak… membawa kesan juga pada orang sebelah menyebelah. Kadang-kadang teman wanita menegur bukannya apa, dia sayangkan kita juga dan tak mahu kita jatuh sakit. Lagipun mereka juga tak nak teman lelaki mereka membazirkan duit dengan merokok.

15. PENGOTOR
Ada segelintir lelaki sukar nak menyedari diri mereka ni ada yang pengotor. Terutama bab meludah atau membuang kahak merata-rata. Yarkkk!!! Ada juga yang jarang basuh seluar, pakai baju yang sama berulang kali, tidak memakai deodarant dan macam-macam lagi sampaikan badan sudah berbau semacam pun dia tak sedar. Tidakkah mereka ini terasa segan apabila menyedari badan sudah berbau?? Entahlah… hanya kaum lelaki yang bersifat pengotor ini saja yang dapat menjawabnya.

16. GELOJOH
Kalau bab makan, lelaki ni agak gelojoh. Macam ‘food machine’. Mereka lemas melihat teman wanita mereka makan terlalu sopan tetapi mereka tidak sedar cara mereka makan yang gelojoh juga melemaskan kaum wanita. Sepatutnya, samada lelaki mahupun wanita patutlah makan dengan bersopan. Buat apa terkejar-kejar?

17. PENTINGKAN KAWAN-KAWAN
Sanggup membatalkan temujanji semata-mata hendak bermain bola sepak ataupun menonton WWF bersama kawan-kawan. Lelaki juga selalu mementingkan kawan-kawan dalam banyak hal. Sekali-sekala bolahlah, jangan pula selalu saja memberi alasan hinggakan masa bersama teman wanita tiada langsung semata-mata untuk menghabiskan masa bersama kawan-kawan. Apa guna bercinta kalau macam tu gayanya? Kalau ada masalah pula, kawan-kawan sebagai tempat mengadu dengan alasan tidak sesuai bercerita dengan si dia. Kalau dah memilih si dia sebagai kekasih, mungkin satu hari si dia juga akan menjadi isteri anda, jadi takkanlah anda selalu hendak merahsiakan sesuatu dari dia. Tak eloklah berbuat demikian, nanti si dia terasa seolah-olah dirinya tidak penting buat anda pula.

18. TIDAK TAHU MEGHARGAI
Sukar untuk bertemu lelaki yang tahu menghargai perasaan atau pun perbuatan kekasihnya. Ada pula yang berpura-pura tidak mengambil tahu walaupun menyedarinya. Mereka seboleh-bolehnya mahu si dia terang-terangan menunjukkan sikap meghargai mereka ini. Kalau setakat sikit-sikit atau sekadar kiasan tu, alamatnya mereka akan berpura-pura tidak menyedarinya. Apa salahnya sekali-sekala, tunjukkan sikap anda yang menghargainya di atas apa yang cuba dilakukannya terhadap anda seperti memberi hadiah kecil. Setidak-tidaknya ucapkanlah terima kasih setiap kali dia cuba berbuat sesuatu untuk anda.

19. PUTAR BELIT
Lelaki ni ramai yang pakar memutar-belitkan kenyataan walaupun ternyata sememangnya merekalah yang bersalah. Bagi mereka, putar belit ini tak mengapa asalkan si dia mempercayai alasan tersebut dan mereka akan terlepas dari kesalahan sendiri. Sekiranya anda benar-benar menyintai pasangan anda, perkara begini seharusnya tidak berlaku kerana apa akibatnya sekiranya si dia mengetahui juga tipu helah anda suatu hari nanti. Kalau anda tak pandai menyelamatkan keadaan, melepaslah anda! Jujurlah pada pasangan anda.

20. SUKA KONTROL MACHO
Peh! Nak dikatakan macho, ada juga yang tak. hancur je yang lebih kot! Terutama bab sikap, mahu lebih gentleman, berketrampilan dan hensem. Seboleh-bolehnya mereka mahu menampakkan yang diri mereka lelaki sejati dan ada elemen HERO. Tak perlulah nak merasakan diri anda macho kerana wanita sahaja yang layak membuat penilaian terhadap anda. Sekiranya anda rasa diri anda macho, tetapi pada mata wanita tersebut anda tidaklah semacho yang disangkakan, tak guna juga!

p/s : pd lelaki di luar sana,if tak mahu perempuan mmbenci anda elakkan dari bersikap seperti diatas tu k

beza suka dan cinta



1- Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan
berdegup kencang. Tapi di hadapan orang yang kita
suka, hati kita akan gembira.

2- Di hadapan orang yang kita cinta, musim
sentiasa berbunga-bunga. Di depan orang yang kita
suka, musim itu cuma berangin sahaja.

3- Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang
kita cinta, kita akan kaku. Tapi jika kita melihat
ke dalam mata orang yang kita suka, kita akan
tersenyum.

4- Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi
malu. Di depan orang yg kita suka, kita akan
tunjukkan imej yang sebenar.

5- Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk
berkata-kata. Di depan orang yang kita suka, kita
akan bebas berkata apa saja.

6- Kita tidak akan merenung mata orang yang kita
cinta. Tapi kita akan selalu merenung mata orang
yang kita suka.

7- Bila orang yang kita cinta menangis, kita akn
turut jua menangis. Bila orang yang kita suka
menangis, kita akan cuba untuk membuat dia gembira.

8- Perasaan cinta bermula dari kata. Perasaan suka
bermula dari telinga. Jadi, jikalau kita berhenti
menyukai seseorang yang kita suka umpama kita
membuang telinga kita. Tapi jika cuba menutup mata
cinta berbuah menjadi airmata. Setiap orang yang
hidup akan mengalami ini dalam hidup merek
a.


p/s : suke kat siape ey??cinta pula pd siape??huhu.confius...

karnival gemilang kasih

Ini adalah salah satu aktviti kolej sektor b yg aku gn kawan2 wajib pergi.kalau tak pergi tak dapat ar cop.huhu..karnival ni berlangsung 3 hari start hari jumaat,sabtu dan ahad. buat dekat luar taw,kat dataran segamat,jauh kan??tujuan karnival ni diadakn adalah untuk mengutip derma untuk rumah-rumah kebajikan,niat yang baek tue..alhamdulillah.pergi sana naek pe??
sudah semesti yer naek bas uitm lorh..besh gak ar pergi karnival ni tapi time nak balik tu agak tak suke coz trpakse berebut-rebut nak naek bas.ish3...


ni antara pict yang sempat aku snap :

ni la dataran segamat tue...

antara aksi-aksi ktorang tym kt karnival tu,huhu..bosan xtau nak wat pe,pe lagi snap ar pict.

ni tym hari ahad petang,waktu ni majlis penutup.panas giler kot..tp aku tetp sempat snap pict kn??haha

Ni hari jumaat malam,majlis perasmian..rami giler orang tym mlm nie..



Thursday, February 05, 2009

Bintang saya !!

Leo 23 Jul - 22 Aug

Sifat-sifat Umum
  • Tidak ada yang sulit atau komplikasi dari seorang Leo. Ia seorang pemimpin dan majikan. Ia selalu menganggap dirinya jauh lebih baik dari orang lain dalam segala bidang. Banyak orang yang dapat mempergunakan kebaikan hatinya, karena ia terlalu sering membesarkan diri.
  • Memang mengherankan sekali, seorang mempunyai perasaan halus dan mudah terluka. Namun ia jarang memperlihatkan perasaan tersinggungnya dengan jelas. Tapi kalau ia sampai dibuat marah benar-benar, maka ia akan mengaum, membuat orang yang mengganggunya mundur dengan ketakutan.
  • Meskipun ia jarang murung, namun sekali ia depresi, sulit untuk menghiburnya. Ia memerlukan waktu lama untuk dapat pulih kembali. Ia juga menyukai barang-barang berbau seni. Meskipun ia bukan pemikir cepat, namun ia tidak akan pernah mau bertindak sebelum mengetahui di mana ia berada.
  • Tipe orang ini selalu menarik perhatian pada kali pertama bertemu. Sebagai seorang tuan rumah, ia akan bersikap ramah dan menyenangkan. Namun ia selalu bersikap terlalu baik hati dan terlalu meluas. Kadang-kadang ia terlalu mempercayai orang lain, sehingga ia dirugikan.
  • Orang ini dapat menjadi seorang teman baik. Ia selalu bersedia melakukan apa saja bagi orang yang dicintainya. Bila telah berumah tangga, tuan Leo merupakan kepala rumah tangga yang baik.
  • Segala tingkah lakunya selalu disembunyikan dibalik keangkuhan. Tidak ada zodiak lain yang dapat menyamai orang ini dalam hal keangkuhan. Kalau sampai keangkuhannya terluka, maka ia akan begitu murung sehingga ada kemungkinan mempengaruhi kesehatannya. Kesenangannya akan kemewahan memang luar biasa. Dan ia sering bertindak tanpa berpikir panjang. Ia selalu mendambakan segala keindahan hidup.
  • Kesehatan seorang Leo mengagumkan. Obat terbaik bagi seorang Leo yang tengah sakit adalah ketentraman dan cinta yang harmonis.

Karier

  • Ambisius, namun tidak terlalu kasar cara yang ditempuh untuk mencapai yang diinginkan itu. Leo akan menjadi budak yang setia bila ia menghargai majikannya. Ia akan menderita bila dipaksa mengerjakan tugas yang tidak disukainya. Kalau atasannya seorang tolol, tidak dapat mengorganisir pegawainya, maka sang Leo yang harus angkat kaki, atau sang Atasan yang harus pindah.
  • Leo selalu menampilkan gairah dalam melakukan tugasnya. Ia begitu menyukai pekerjaan yang artistik atau kreatif. Leo cocok menjadi aktor, guru, managing director, olahragawan profesional, pedagang permata, penari, dan segala kedudukan yang menjanjikan publisitas atau menaikkan prestasinya.

Tuesday, February 03, 2009

I am sorry Azam...

petang tadi lepas habis kelas en razak, aku gan groupwork aku wat discussion tentang sikit pasal asgmnt micromedia. kali ni groupwork tuk sem ni ade berbeza sikit.ade 6 0rang, marel , fatin nazira, fatin a.k.a fbi, abang man,aku dan azam.

tengah duk asik berbincang tibe-tibe aku tercakap agak kuat sikit.bergema jugak la kelas tu.lgpun kelas tu kosong kan so dats y la jadi cam agak kuat.sebenarye tak kuat mane pun..azam tegur aku dy cakap "fara jangan la marah,rilek-rilek.."pastu ktaorang pun tergelak ramai2.pdahal aku tak marah pun tym tu cume aku tercakap kuat je la azam...huhu

pastu mase tengah menulis aku gune pensil azam.pastu ade salah so tanpa aku sedar aku pun gune la pemadam yg kat blakang pensil tu..baru sikit aku gune azam da jerit.."oh fara tidak !!! jangan guna pemadam tue,aku sayang..ha??!! aku pun terkejut dan berhenti.rupe yer azam sayang nk gune pamadam tue.muke azam cm sedy jer..azam mane la aku tau pamadam tu tak boleh gune...huhu..soorry yer azam...!

p/s : mungkin pasni aku akan cube untuk tidak berckap banyak lg dan berhati-hati bile menggunakan pensil orang lain (^_o)

Sepetang bersama Adik

sebelum balik segamat hari sabtu lepas, petang tu sempat gak kua berjalan kat taman permainan gan adik. adik senarye nak kua jumpe gan pakwe dy so akak dy ni la yang kena cover line dy.huhu.pkwe adik tu bawak anak buah dy sebagai alasn nak kua.haha.memang korang pandai ar bab2 ni.even dak kecik tu comel tapi aku geram coz dy tak mahu gan orang laen.asik berkepit gn pakcik dy jer.sejam je kot aku pergi kat taman ni.kol 6.30 petang aku gan adik pun balik

Monday, February 02, 2009

Tips Belajar oleh: Dato' Dr. Mohd Fadzilah Kamsah


Tip 1
Tuhan mencipta kita dengan penuh kesempurnaan. Bertindaklah dengan cemerlang.

Tip 2
Pelajar yang tidak berdisiplin semasa belajar besar kemungkinan tidak berdisplin sepanjang hayat.

Tip 3
Semua orang ingin berjaya tetapi cuma segelintir yang berjaya kerana mereka berjaya mengawal nafu dan emosi.

Tip 4
Kita mudah lupa apa yang kita dengar. Kita sekadar tahu apa yang kita lihat. Kita akan faham apa yang kita amalkan atau praktikkan.

Tip 5
Apabila kita belajar dengan niat untuk berkongsi ilmu ataupun mengajar orang lain, kita akan dapat kefahaman dan daya ingatan yang luar biasa.

Tip 6
Setiap hari carilah alasan untuk berubah secara positif.

Tip 7
Di dalam dunia ini, cuma kita berupaya mengubah diri kita.

Tip 8
Apabila kita berubah, semua orang di sekeliling kita akan berubah seiringan dengan perubahan kita.

Tip 9
Setiap masalah berpunca daripada diri kita sendiri. Kita yang perlu menyelesaikannya.

Tip 10
Segala kehebatan sudah ada dalam diri kita. Sekadar menanti untuk diserlahkan.

Jangan la Marah-Marah...


Ada beberapa cara bagaimana kita boleh mengatasi perasaan marah:

1) Ahli psikologi menyarankan bila kita merasa nak marah, cubalah renung kuku ibu jari tangan kita kira-kira 2 minit. Dengan cara itu kita akan dapat mengubah fokus dari emosi ke pemikiran.

2) Ada pula ahli psikologi yang mencadangkan supaya kita membilang 1,2,3,4,5... ...sehingga perasaan kita yang tegang itu menjadi kendur.

3) Ketika perasaan marah sudah menguasai diri, cubalah bawa tersenyum kerana dengan cara itu emosi kita akan menjadi tenteram. Tentu amat sukar kita hendak mengorak senyuman ketika sedang marah; tapi tidak mustahil kita mampu melakukannya jika dicuba.

4) Jika anda beragama Islam perkara di bawah ini mungkin boleh menolong:

- Bawa beristighafar atau mengucap berulang kali.
- Baca mana-mana ayat al-Quran yang kita tahu terutama
surah an-Nas
- Ambil wuduk (jika mampu)
- Solat sunat (jika perlu)

Semua cara di atas bertujuan untuk memindahkan fokus kita dari emosi ke pemikiran. Bila pemikiran kita sudah berjaya mengawal emosi, insyaallah perasaan marah kita akan reda dan seterusnya hilang. Biarlah pemikiran (cognitive) menguasai diri kita – bukan emosi !!

i am the girl

i'm the girl who has a smile on her face when everthing going wrong..
i'm the girl that can be in the crowded room and feel so alone...
i'm the girl who tell herself everything will be alright but i'm that girl who cries herself to sleep...
i'm the girl who loves so many people yet trust no one...
i'm the girl who seems like the hapiest girl in the world but all she does is worry...
.and i'm the girls is searching for something thats not even there...

Sunday, February 01, 2009

utada hikaru

Arigatou to kimi ni iwareru to nandaka setsunai
sayonara no ato no tokenu mahou awaku horo nigai
The flavor of life

tomodachi demo koibito demo nai chuukan chiten de
shuukaku no hi wo yumemiteru aoi furu-tsu
ato ippo ga fumidasenai sei de
jirettai no nan notte?